Kaj so piškotki in kako delujejo?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Vrste piškotkov

  • Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.
  • Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.
  • Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

  • Začasni ali sejni piškotki
  • Trajni ali shranjeni piškotki
  • Lastni piškotki
  • Drugi piškotki

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

Vir: Piskotki.net

 

Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Najlažje lahko nastavitve za piškotke nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate:

 

Spletno mesto uporablja naslednje piškotke

1. Piškotki spletne strani www.tesarstvo-bucar.si

Ime piškotka  Domena Namen Čas piškotka
DisplayDivasCookiesBanner tesarstvo-bucar.si Za informacijo o pogojih piškota. 1 leto
has_js tesarstvo-bucar.si has_js piškotek spletni strani sporoči, če imate v vašem brskalniku vklopljen javascript. Vsebino lahko tako ustrezno predloži glede na vaše nastavitve. Ob zaprtju brskalnika
_ga tesarstvo-bucar.si To naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. 2 leti
_gat tesarstvo-bucar.si Piškotek se uporablja za omejevanje pogostosti zadetkov. 10 minut
NID google.com Vgrajen Google Zemljevid, ki se nahaja le na strani “Zemljevid” uporablja piškotke, ki zemljevidu omogočajo, da shrani informacijo o tem, kateri brskalnik uporabljate in vaše nastavitve pri uporabi zemljevida. Kliknite tu za več informacij zasebnosti s strani podjetja Google. 6 mesecev